2.1 Normen voor goed bestuur
Vanboeijen heeft een éénhoofdige Raad van Bestuur (RvB) en een Raad van Toezicht (RvT) die bestaat uit vijf leden. In 2017 is er veel aandacht besteed aan het wijzigen van de statuten, aangezien de voormalige statuten uit 2009 verouderd waren. De nieuwe statuten zijn opgesteld met instemming van de Raad van Toezicht en de Raad van Bestuur met daarin de uitgangspunten van de nieuwe Governancecode voor de zorg uit 2017. In de nieuwe statuten zijn naast de medezeggenschapsraad (MZR) twee cliëntenraden opgenomen met beide een gelijkwaardige positie: de centrale bewonersraad (CBR) en de centrale verwantenraad (CVR). De statuten zijn besproken met de CBR en ter advies voorgelegd aan de CVR en de MZR en die hebben daar positief op geadviseerd, waarna op 21 december 2017 de statuten definitief zijn vastgesteld, getekend en gedeponeerd.
De Raad van Bestuur en Raad van Toezicht hechten veel waarde aan goed bestuur en toezicht en hanteren naast de statuten de Governancecode als norm voor goed bestuur en toezicht. Zij streven in de uitvoering van hun taak naar een optimale invulling van deze normen. Professioneel handelen en een onafhankelijke positie zijn daarbij van belang, evenals integer handelen, transparant zijn en het afleggen van verantwoording aan belanghebbenden, dit met het oog op de belangen van cliënten en de continuïteit en professionaliteit van de organisatie. De Raad van Toezicht evalueert jaarlijks het eigen functioneren en het functioneren van de Raad van Bestuur. In de zelfevaluatie wordt tevens de relatie tussen de Raad van Toezicht en de Raad van Bestuur meegenomen. De Raad van Toezicht legt extern verantwoording af over zijn handelen door goedkeuring te verlenen aan het maatschappelijk jaarverslag, inclusief de jaarrekening.
Vanboeijen kent een gedragscode die geldt voor alle medewerkers, uitzendkrachten, stagiaires en vrijwilligers. Naast de gedragscode kunnen medewerkers gebruik maken van de klokkenluidersregeling. Met behulp van de klokkenluiderregeling kunnen feiten, onrechtmatigheden of missstanden worden gemeld, waarbij het belang van de cliënt of een maatschappelijk belang in het geding is of komt. In 2017 zijn er geen meldingen gedaan in het kader van deze regeling.
Voor het leveren van kwalitatief goede ondersteuning en begeleiding, gebaseerd op de vraag van onze cliënten zijn medewerkers en begeleiders nodig, die zich vakkundig, op basis van vertrouwen en met passie en bevlogenheid inzetten voor Vanboeijen. Dat vraagt een cultuur waarin leren en reflecteren verder worden ontwikkeld en we elkaar aanspreken op afspraken en eigenaarschap. Centraal staat de vraag hoe talenten van cliënten kunnen worden ontwikkeld om hun dromen en wensen te realiseren. Dat begint in de driehoek waarin het persoonlijk plan van de cliënt centraal staat en de cliënt samen met de verwant en zijn persoonlijk begeleider bepaalt welke ondersteuning nodig is om dit doel te verwezenlijken. We streven naar een optimale kwaliteit van bestaan van onze cliënten.
Medewerkers moeten voldoende zijn toegerust om hun taken uit te voeren en in staat zijn om te reflecteren op de professionele uitoefening van hun vak. We bieden onze medewerkers hiervoor workshops, scholingen en trainingen aan die aansluiten bij de vraagstukken op locatie en de relevante thema’s binnen Vanboeijen. We willen werken met krachtige teams binnen Vanboeijen. We hebben een praatplaat krachtige teams ontwikkelt die handvaten geeft aan teams om hier met elkaar invulling aan te geven. We geven de zorgmanagers en hun teams de ruimte om te werken vanuit de visie van Vanboeijen waarbij iedereen recht heeft op een waardevol leven. Nauwe samenwerking met onze cliënten en hun ouders/verwanten is onmisbaar voor het kunnen bieden van de juiste ondersteuning en begeleiding.
Deze samenwerking gaan we verder vormgeven op een manier die aansluit bij de ervaringen van de afgelopen jaren en die past bij onze huidige ontwikkeling. Met ruimte, vrijheid en verantwoordelijkheid om verbeteringen met elkaar op locatie op te pakken. Met samenhangend (mede)zeggenschap op locatie. En met een helder kader van spelregels en afspraken. Deze manier van samen werken op de locatie noemen we: ‘Met elkaar op locatie’.